„Vitamin B12 je nezbytný pro správný vývoj dětského mozku a fungování lidského organismu. V těhotenství se ale zvyšují nároky na jeho příjem. Se zvyšující se popularitou rostlinné stravy může být v jídelníčku těhotných žen nedostatečně zastoupen,“ říká hlavní autorka studie Eliška Hrežová.
Zdrojem vitaminu B12 jsou totiž výhradně potraviny živočišného původu jako maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky. Rozvoj řeči je přitom velmi důležitý – ovlivňuje nejenom komunikaci, ale i schopnost učit se a zapojit do společnosti. Jazykové dovednosti významně formují širší kognitivní schopnosti a jsou spojeny s pozdějším akademickým úspěchem. Nedostatek vitaminu B12 v prenatálním vývoji se tak může projevit až do dospělosti.
K provedení analýzy využili vědci data studie ELSPAC z 90. let minulého století, do níž se zapojilo více než 5000 matek a jejich dětí z Brna a Znojma.
„K hodnocení příjmu vitaminu B12 jsme využili záznamy z frekvenčních dotazníků z období těhotenství. Kognitivní vývoj dětí zaznamenávali rodiče v pravidelně zasílaných dotaznících. Hodnotili v nich například slovní zásobu, jestli dítě rozumí jednotlivým slovům nebo je již samo říká. V 8 letech pak byly děti pozvány na sérii vyšetření, které zahrnovalo i měření IQ včetně verbální složky,“ vysvětluje Hrežová
Tato práce byla podpořena projektem „Institut systémového rizika“ (LX22NPO5101), financovaným Evropskou unií – Next Generation EU (Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, NPO: EXCELES). Autoři děkují výzkumné infrastruktuře RECETOX (č. LM2023069) financované Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy za podporu. Tato práce byla podpořena z výzkumného a inovačního programu Evropské unie Horizon 2020 v rámci grantových dohod č. 857560 (CETOCOEN Excellence) a č. 857487 (R-Exposome Chair)
Odkaz na článek: https://doi.org/10.1093/pubmed/fdae307