Negativní důsledek pandemie: miliony lidí ve Spojeném království pijí doma alkohol ve škodlivém množství

Počet lidí konzumující velké množství alkoholu v domácím prostředí ve Velké Británii vzrostl během posledního roku o dva miliony. Na změně v konzumaci alkoholických nápojů se podepsala pandemie koronaviru. Lidé byli nuceni zůstávat ve svých domovech a častým pitím se vyrovnávali s pocity nejistoty a stresem. Britský deník The Guardian v polovině ledna publikoval článek o zvýšené konzumaci alkoholu v britských domovech. O komentář k článku ve vztahu k českému prostředí jsme požádali Mgr. Alberta Kšiňana, Ph.D., který se touto problematikou dlouhodobě zabývá.

27. 1. 2022 Marie Hošťálková

Změny v konzumaci alkoholu jsou patrné z výzkumného šetření britské společnosti YouGov, která se zabývá výzkumem veřejného mínění a datovou analýzou. Na konci měsíce října 2021 agentura uvedla, že 8 miliónů obyvatel (11 % obyvatel Británie) konzumuje alkohol ve zvýšené míře. Tito lidé se ocitají v riziku alkoholové závislosti. V říjnu 2019 to bylo “pouze” 5 miliónů obyvatel, avšak již v únoru 2020 se číslo zvýšilo na 6 miliónů.

Dle profesorky Julie Sinclair, vedoucí Fakulty adiktologie Royal College of Psychiatrists, alkohol pije v nebezpečném množství dvakrát více mužů než žen. Lidé se častějším pitím vyrovnávají s pocitem nejistoty a úzkostí způsobené s pandemií. Někteří si takto vytvořili návyky spojené s alkoholem. Profesorka Julie Sinclair však upozorňuje, že nárůst pití doma nemusí pouze sloužit jako kompenzace za uzavřené restaurace z důvodu pandemie. Je pravděpodobné, že lidé, kteří si navykli pít doma, s tím úplně nepřestanou a popíjení v restauracích, jakmile budou otevřené, k tomu ještě přidají.

Stejně jako ve Spojeném království byl i v Česku zaznamenán velký nárůst míry domácího pití vzhledem k dlouhotrvajícímu uzavření restaurací a hospod. Mgr. Albert Kšiňan, Ph.D. z RECETOXu se dlouhodobě zabývá tématem vlivu alkoholu na zdraví člověka, a proto jsme se ho zeptali na zhodnocení současné situace v České republice.

„Z určitého hlediska může být pití v domácnosti považováno za rizikovější než pití v hospodě – v hospodě je konzumace do určité míry omezena cenou, sociálním kontextem, nebo tím, že je množství užívaného alkoholu snadněji vyčíslitelné na jednotky,“ říká Albert Kšiňan.

Ačkoliv se celková míra užívání alkoholu v Česku během pandemie nezvýšila, některá data naznačují, že zatímco u lidí s nízkou mírou konzumace alkoholu jeho spotřeba s uzavřením hospod poklesla, lidé s problémovým vzorcem pití začali konzumovat alkohol více, a to právě doma. Nárůst míry domácího popíjení v populaci tedy rozhodně můžeme považovat za problematický jev zvláště v České republice, která se dlouhodobě řadí mezi země s největší spotřebou alkoholu na hlavu na světě a rizikové pití se zde týká více než 1 milionu lidí. „Pokud jste si všimli, že se vaše domácí konzumace alkoholu během pandemie zvýšila, možná by stálo za to se zastavit a zamyslet se, co k tomu vedlo. Stres spojený s pandemickou realitou se řeší skleničkou snadno, ale takový návyk může být pak tím obtížnější odbourat, čím déle jej necháme budovat,“ uzavírá Albert Kšiňan.

Přečtěte si celý článek publikovaný v deníku The Guardian.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info